Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Παρέα με το μικρό πρίγκιπα


Η δική μας περιπέτεια με το μικρό πρίγκιπα ξεκίνησε μ' αυτό:


Ένα βράδυ είδαμε την ταινία κινουμένων σχεδίων Ο μικρός πρίγκιπας (2015), τόσο γλυκιά και συγκινητική. Είναι η ιστορία ενός κοριτσιού που, πιεσμένο απ' την αυστηρή και οργανωτική μητέρα του, γνωρίζει τον παράξενο γέρο πιλότο που ζει στο διπλανό σπίτι. Εκείνος γίνεται φίλος της και την οδηγεί σ' ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο του μικρού πρίγκιπα, αλλάζοντας έτσι όλη τη ζωή της. Μας άρεσε πάρα πολύ αυτή η ταινία. Την έχουμε δει πολλές φορές από τότε. Πολλά πράγματα έκαναν εντύπωση στις μικρές, και πολύ συχνά πια παίζουν ότι είναι αυτές οι αυστηρές, πολυάσχολες, εργασιομανείς μητέρες για τα μωρά τους.

Ήταν η πρώτη επαφή των κοριτσιών μου με το Μικρό Πρίγκιπα.


Η Σταυρούλα ήθελε πολύ να διαβάσουμε την ιστορία. Και μπορεί στο σπίτι να υπήρχε ένα αντίτυπο της αυθεντικής έκδοσης με τις εικόνες του συγγραφέα, όμοιο μ' αυτό που είχα ποτίσει με τα δάκρυά μου όταν ήμουν δώδεκα...


...αλλά ήξερα ότι αυτό δεν ήταν κατάλληλο για ένα τόσο μικρό παιδάκι όσο το δικό μου. Ούτε ακόμα κι αυτή η τέλεια pop up έκδοση (πάλι με τις αυθεντικές εικόνες του συγγραφέα), ένα τεράστιο, χοντρό, πανέμορφο βιβλίο με κινούμενα μέρη, ήταν κατάλληλη για το πεντάχρονο. Το κείμενο ήταν πάντα πολύ μεγάλο σε σχέση με τις εικόνες, κι όταν συμβαίνει αυτό οι σελίδες γυρίζουν πολύ αργά, κι όταν συμβαίνει αυτό... πάει το ενδιαφέρον.


(Αυτό το βιβλίο πάντως είναι εντυπωσιακό...)


Ευτυχώς που κυκλοφορούν άπειρες εκδόσεις με το μικρό πρίγκιπα. Διαλέξαμε λοιπόν αυτό το εικονογραφημένο βιβλίο από τις εκδόσεις Ψυχογιός, που περιέχει ολόκληρη την ιστορία χωρίς περικοπές και απλουστεύσεις...


...αλλά ντυμένη με τεράστιες, πολύχρωμες εικόνες που είναι ό,τι πρέπει για μικρότερα παιδάκια. Το διαβάσαμε μέσα σε λίγες μέρες στο κρεβάτι πριν τον ύπνο. Η Σταυρούλα άκουσε όλη την ιστορία, ζήτησε διευκρινίσεις, ήθελε να επιστρέψει σε κομμάτια που της άρεσαν. Η Ισαβέλλα άκουγε κι αυτή ώσπου να νυστάξει, μετά μας γύριζε την πλάτη και κοιμόταν. Πάντως νομίζω ότι όσο άκουσε το πρόσεξε και της άρεσε. Μόλις χθες ζωγράφισε "ένα βόα που καταπίνει διάφορα ζώα".


'Ηταν υπέροχο να διαβάζω στα κορίτσια το μικρό πρίγκιπα, όπως είναι πάντοτε υπέροχο να μοιράζεσαι ένα κομμάτι απ' αυτά που αγαπάς, απ' τον εαυτό σου και την παιδική σου ηλικία, με τους αγαπημένους σου ανθρώπους. Το βιβλίο αυτό έγινε απ' τα καλύτερά μας, ο μικρός πρίγκιπας ο ήρωάς μας. Κι αυτές τις στιγμές που τους διάβαζα τα ήσυχα καλοκαιρινά βράδια, ξαπλωμένη ανάμεσά τους στο μεγάλο κρεβάτι μ' ένα κεφαλάκι ν' ακουμπάει σε κάθε ώμο, τα κορίτσια θα τις ξεχάσουν μα εγώ θα τις θυμάμαι για πάντα.


 Απ' όλα τα βιβλία που κυκλοφορούν με το μικρό πρίγκιπα, πήραμε κι αυτό, την ιστορία της ταινίας, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη:


Μας άρεσε αρκετά, αν και παραλείπει αρκετά μέρη της ταινίας (απαραίτητο για να είναι λεπτό και να απευθύνεται σε μικρά παιδάκια το βιβλίο) -εξάλλου η ιστορία της ταινίας κυκλοφορεί και σε μυθιστόρημα:


Επίσης, παλιότερα είχα πάρει μια ολόκληρη σειρά graphic novels με το μικρό πρίγκιπα, που βασίζονται σε μια γαλλική σειρά κινουμένων σχεδίων και κυκλοφορούν απ' τις εκδόσεις γράμματα -τα έχει η Πρωτοπορία σε σούπερ τιμή...


Δοκιμάσαμε να τ' αρχίσουμε αλλά είναι μικρές ακόμα γι' αυτά, δύσκολο να τα παρακολουθήσουν... Είναι πάντως πολύ ωραία, αν και αυτοσχεδιάζουν εντελώς ελεύθερα πάνω στους χαρακτήρες του πρίγκιπα, της φίλης του της αλεπούς και του φιδιού, που μονίμως δημιουργεί προβλήματα:


Είδαμε κι ένα επεισόδιο της σειράς και τους άρεσε πολύ, μάλλον θα τη συνεχίσουμε..


Τέλος, μετά από όλα αυτά, οι φίλοι μας μάς έφεραν σε επαφή μ' αυτό το πανέμορφο βιβλίο και CD που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εν Πλω, και είναι η ιστορία του μικρού πρίγκιπα διασκευασμένη σε θεατρική παράσταση από τον Δημήτρη Αδάμη. 


Το βιβλίο περιέχει το κείμενο της παράστασης, παρέα με υπέροχες εικόνες που μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής. Το CD περιέχει την ίδια την παράσταση -με διαλόγους και τραγούδια, που τη μουσική τους παίρνουν από γνωστά κλασικά κομμάτια. Είναι τέλειο και μας αρέσει πολύ να το ακούμε!


Κι αν υπάρχει ένας μικρός πρίγκιπας στη ζωή σου, κι αν ήθελες να τον νανουρίσεις, υπάρχει πάντα και αυτό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου