Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Goth Girl

Στο κάπως πιο σκοτεινό πνεύμα των ημερών, που λέγαμε τις προάλλες...

...Τι θα λέγατε για μια γοτθική ιστορία που δεν είναι καθόλου τρομαχτική, αλλά αντίθετα περιπετειώδης και αστεία; Που έχει ασυνήθιστους χαρακτήρες, συμπαθέστατους όμως και με τους οποίους όμως μπορείς να ταυτιστείς, λαμπερή (αν και εντελώς "black") εμφάνιση και τόσο υπέροχη εικονογράφηση που μιλάμε για ένα μικρό έργο τέχνης; 
Να σας συστήσω το Goth Girl.  Για την ακρίβεια, το βιβλίο Goth Girl and the Ghost of a Mouse, του αγαπημένου Chris Riddell (που ό,τι ακουμπήσει γίνεται ένα μικρό έργο τέχνης). 


Να σας συστήσω την Ada Goth.


Είναι ένα κορίτσι που μεγαλώνει σε μια τεράστια, τρομαχτική έπαυλη με τον πατέρα της, το διάσημο Άγγλο ποιητή Lord Goth, με υπηρέτες και φαντάσματα σε κάθε γωνιά, αλλά χωρίς κανένα φίλο. Η μητέρα της έχει πεθάνει και η Ada έχει μεγαλώσει με μια (ξεκαρδιστική) σειρά από γκουβερνάντες (αγαπημένη μου η Hebe Poppins, που περπατούσε σαν πιγκουίνος, τραγουδούσε συνεχώς αλλά όταν ανακάλυψε ότι η Ada δεν ήταν ντροπαλή ή δυστυχισμένη βαρέθηκε και το έσκασε μ' έναν καπνοδοχοκαθαριστή...)


...αφού ο πατέρας της, πληγωμένος από το χαμό της γυναίκας του, αρνείται τη συναναστροφή με την κόρη που τόσο της μοιάζει.


Κι έπειτα όλα αλλάζουν. Η Ada μια νύχτα γνωρίζει ένα μικρό ποντίκι-φάντασμα, τον Ismael, και μια απίθανη παρέα παιδιών, που κατοικούν ή δουλεύουν στο σπίτι της...


...και καθώς αρχίζει μαζί τους την εξερεύνηση της έπαυλης βρίσκεται μπλεγμένη σ' ένα παράξενο μυστήριο, που περιλαμβάνει μυθικά πλάσματα και τρομερές μηχανορραφίες.


Με τη βοήθεια της καινούργιας της γκουβερνάντας...


...που τυχαίνει να είναι και λίγο...βρικόλακας...


...θα βρει τη λύση και θα ξεσκεπάσει τους κακοποιούς...



...ενώ μετά από όλα αυτά, με το αίσιο τέλος της ιστορίας, πολλά ακόμα πράγματα θ' αρχίσουν να πηγαίνουν προς το καλύτερο.


Η μικρή Goth είναι ακαταμάχητη. Το ποντικάκι, ο Ismael, είναι γλυκύτατο...


...και το βιβλίο με τ' απομνημονεύματά του, δωράκι στο τέλος του βιβλίου, όλο σε στιχάκια, είναι τέλειο.


Γοτθικό αλλά αισιόδοξο, σκοτεινό μα αξιολάτρευτο, το Goth Girl ήταν ένα απ' τα καλύτερα βιβλία που διάβασα τον τελευταίο καιρό! Περιμένω με αγωνία το δεύτερο μέρος... 

5 σχόλια: